WYSPA ŠOLTA
Informacje ogólne:
Šolta to trzynasta co do wielkości chorwacka wyspa leżąca w pobliżu Splitu. Najbardziej popularną miejscowością na wyspie jest Nečujam. Najstarsza miejscowość na Wyspie Šolta to Grohote, która znajduje się w centrum wyspy. Po zachodniej stronie zaś leży Maslinica będąca idealnym miejscem na spokojny wypoczynek.
Šolta znajduje się 16 km od Splitu i można do niej dopłynąć w około godzinę, promem kursującym kilka razy dziennie do miejscowości Rogač, gdzie znajduje się port promowy. Wyspa znana jest z pięknych plaż, zatoczek, małych wysepek czy oliwnych i figowych drzew. Najwyższym punktem na Wyspie Šolta jest Vela Straza o wysokości 237 m. n.p.m.
Šolta ma 19 km długości i 5 km szerokości. Ludzie żyją tu z rybołówstwa, rolnictwa, produkcji wina czy turystyki.
Największe zatoki na wyspie to Nečujam, Stomorska i Rogač znajdujące się na północnym-wschodzie Šolty.
Historia:
Pierwsze wzmianki o Wyspie Šolta pochodzą z IV w. p.n.e. Rzymianie wyspę nazwali Solento. Dopiero w XIV wieku pojawiła się w nazwa Šolta.
Atrakcje:
W najstarszej i największej miejscowości –Grohote znajdują się podstawy wczesnochrześcijańskiej bazyliki z VI wieku. Charakterystyczna cecha Šolty to wiejska architektura. Tu znajdują się liczne miejsca historyczne, część których pochodzi z okresu ery kamienia (np. prehistoryczne ruiny czy wczesnochrześcijańskie budowle i dziedzińce z fortyfikacjami).
Sport i rekreacja:
Na wyspie są wspaniałe warunki do nurkowania, łowienia ryb i żeglowania. Popularne są wszelkie sporty wodne. Ponadto znajdują się tu boiska do gier zespołowych czy korty tenisowe.
Kuchnia:
Na Wyspie Šolta dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały. Przysmakiem są tu „kamenice na bazaru” czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem.
Jednym z najlepszych w Europie jest tu miód z rozmarynem. Warto spróbować również również lokalnych win.
Klimat:
Panuje tu klimat typowo śródziemnomorski. W lecie średnia temperatura powietrza to 28 stopni, morza zaś 22 – 25 stopni. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0.
Dojazd:
Trasy dojazdu na Wyspę Šolta:
Na wyspę można dopłynąć promem z miasta Split do miejscowości Rogač.
TRASA NR 1: Polska (Cieszyn) – Czechy (Ołomuniec, Brno) – Austria (Wiedeń, Graz) – Słowenia (Maribor) – Chorwacja (Zagrzeb, Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)
TRASA NR 2: Polska – Czechy (Praga) – Austria (Linz, Salzburg) – Słowenia (Ljubljana) – Chorwacja (Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)
TRASA NR 3: Polska – Słowacja (Koszyce) – Węgry (Miszkolc, Budapeszt) – Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)
Lotnisko | Wyżywienie | Od | Do | Dni | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|
{{ term.departurePlace }} | {{ term.alimentation }} | {{ term.departureDate }} | {{ term.arrivalDate }} | {{ term.days }} |
Od
{{ term.struckPrice }}
{{ term.price }}
/os.
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
{{term.omnibusPrice }} zł/os. |
Od | Do | Common.nights | Lotnisko | Cena | |
---|---|---|---|---|---|
{{ term.departureDate}} | {{ term.arrivalDate}} | {{ term.days }} | {{ term.departurePlaceName}} | {{ term.struckPrice }} {{ term.price }} |