WYSPA ŠOLTA



Informacje ogólne:



Šolta to trzynasta co do wielkości chorwacka wyspa leżąca w pobliżu Splitu. Najbardziej popularną miejscowością na wyspie jest Nečujam. Najstarsza miejscowość na Wyspie Šolta to Grohote, która znajduje się w centrum wyspy. Po zachodniej stronie zaś leży Maslinica będąca idealnym miejscem na spokojny wypoczynek.



Šolta znajduje się 16 km od Splitu i można do niej dopłynąć w około godzinę, promem kursującym kilka razy dziennie do miejscowości Rogač, gdzie znajduje się port promowy. Wyspa znana jest z pięknych plaż, zatoczek, małych wysepek czy oliwnych i figowych drzew. Najwyższym punktem na Wyspie Šolta jest Vela Straza o wysokości 237 m. n.p.m.



Šolta ma 19 km długości i 5 km szerokości. Ludzie żyją tu z rybołówstwa, rolnictwa, produkcji wina czy turystyki.



Największe zatoki na wyspie to Nečujam, Stomorska i Rogač znajdujące się na północnym-wschodzie Šolty.



 



Historia:



Pierwsze wzmianki o Wyspie Šolta pochodzą z IV w. p.n.e. Rzymianie wyspę nazwali Solento. Dopiero w XIV wieku pojawiła się w nazwa Šolta.



Atrakcje:



W najstarszej i największej miejscowości –Grohote znajdują się podstawy wczesnochrześcijańskiej bazyliki z VI wieku. Charakterystyczna cecha Šolty to wiejska architektura. Tu znajdują się liczne miejsca historyczne, część których pochodzi z okresu ery kamienia (np. prehistoryczne ruiny czy wczesnochrześcijańskie budowle i dziedzińce z fortyfikacjami).



 



Sport i rekreacja:



Na wyspie są wspaniałe warunki do nurkowania, łowienia ryb i żeglowania. Popularne są wszelkie sporty wodne. Ponadto znajdują się tu boiska do gier zespołowych czy korty tenisowe.



Kuchnia:



Na Wyspie Šolta dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały. Przysmakiem są tu „kamenice na bazaru” czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem.



Jednym z najlepszych w Europie jest tu miód z rozmarynem. Warto spróbować  również również lokalnych win.



Klimat:



Panuje tu klimat typowo śródziemnomorski. W lecie średnia temperatura powietrza to 28 stopni, morza zaś 22 – 25 stopni. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0.



Dojazd:



Trasy dojazdu na Wyspę Šolta:



Na wyspę można dopłynąć promem z miasta Split do miejscowości Rogač.



TRASA NR 1: Polska (Cieszyn) – Czechy (Ołomuniec, Brno) – Austria (Wiedeń, Graz) – Słowenia (Maribor) – Chorwacja (Zagrzeb, Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)



TRASA NR 2: Polska – Czechy (Praga) – Austria (Linz, Salzburg) – Słowenia (Ljubljana) – Chorwacja (Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)



TRASA NR 3: Polska – Słowacja (Koszyce) – Węgry (Miszkolc, Budapeszt) – Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)