UMAG



Informacje ogólne:



Miejscowość turystyczna oraz port w Chorwacji na półwyspie Istria, niedaleko granicy ze Słowenią, niedaleko nadmorskich miast takich jak Porec czy Rovinj. Umag jest ważnym ośrodkiem turystycznym, miastem turystyki i sportu, w którym spędzić można ciekawe chwile dzięki bogatej ofercie turystycznej, noclegowej i gastronomicznej oraz licznym kulturalnym wydarzeniom. Miasto od kilku lat posiada certyfikat europejski – Błękitnej Flagi, który przyznawany jest za czystość plaży i morza. Gospodarka Umagu oparta jest na rolnictwie, winarstwie, rybołówstwie oraz turystyce. W okolicy nadal uprawia się sady i winnice.



Historia:



Umag w dawnych czasach był letnią rezydencją arystokracji rzymskiej. Piękno i wzniosłość tamtych czasów zachowane są do dnia dzisiejszego w domach z czasów weneckich, których wiele możemy odnaleźć w zabytkowym centrum Umagu.



W mieście zachowały się części muru obronnego wraz z basztami, domy renesansowe i barokowe oraz kościoły rozsiane na terenie całego miasta, z których najbardziej znane to Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny oraz Kościół St. Peregrine.



Atrakcje:



W centrum miasta znajduje się starówka, zajmująca niewielki półwysep wraz z kościołem farnym, wolno stojącą dzwonnicą z XV w. i częściowo zachowanymi murami obronnymi. Północną częścią starówki biegnie nadmorska promenada (Nova Obala). Stąd wyrusza turystyczna kolejka, którą dojechać można prawie do Savudriji. Po przeciwnej stronie starówki widać marinę, która jest jedną z największych w Chorwacji. Na starym mieście znajduje się Kościół Św. Pellegrinusa  zbudowany w 1757 roku. Relikfia Św.Pellegrinusa z XIV wieku została wbudowana w mury kościoła. Św.Pellegrinus został patronem miasta Umag, a jego imię czczone jest 23. maja każdego roku



Tuż przy promenadzie Nova Obala znajduje się apteka, poczta, bank, sklepy. Tu znajdują się również przepiękne średniowieczne uliczki, stylowe knajpki, tawerny, kawiarnie. Nie brakuje też pizzerii, restauracji, dyskotek, asfaltowych uliczek dla fanów jazdy na łyżworolkach.



Kuchnia:



Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jest zbliżone do naszego. Restauracje serwują najczęściej potrawy mięsne to mjesano meso na zaru (mięso z grilla), cevapcici, raznjici (szaszłyk), pljeskavica (mielony z 3 rodzajów mięsa). Do wyboru jest wiele ryb takich jak np. oslic (morszczuk). Można również skosztować mięsa z rekina (Morski Pas). Najpopularniejsze owoce morza to lignje czyli kalmary.



Klimat:



W Umagu występuje klimat śródziemnomorski, a więc ciepły i łagodny. W lecie temperatura maksymalna wynosi ok. 30 stopni, min. ok. 20 stopni. Pogoda w lecie potrafi się zmieniać błyskawicznie, opady są zazwyczaj krótkie i obfite. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0, a śniegu praktycznie nie ma.



Sport i rekreacja:



Umag oferuje wiele sportowych i rekreacyjnych możliwości. Znajdują się tu liczne kompleksy turystyczne takie jak Apartamenty Sol Stella Maris, Hotel Sipar, Hotel Sol Umag czy Melia Coral wyposażone w baseny, zjeżdżalnie, plaże, boiska. W Umagu organizowane są również specjalne programy dla osób starszych, wielbicieli polowań, przyrody czy rybaków. Są tutaj również wypożyczalnie sprzętu sportowego – rowerów i skuterów wodnych, desek windsurfingowych, kajaków, łódek, itp. Znajdują się tu również korty tenisowe, liczne place zabaw dla dzieci, centrum rozrywki, jak również stadnina dla miłośników jazdy konnej.



Dojazd:



Trasa: Czechy – Słowacja - Austria (winieta) lub Węgry – Słowenia - Chorwacja. Zaraz po przekroczeniu granicy austriacko-słoweńskiej jest zjazd z autostrady na drogę nr 437.



Węgry mają tę zaletę, że pomimo iż nie będzie cała trasa przebiegać autostradami, to jednak pozwala ominąć przejazd przez Słowenię w okolicy Mariboru. Jadąc przez Austrię najczęściej jedzie się właśnie przez Maribor, wraz z ogromną rzeszą turystów z Europy Zachodniej.



Ważne wydarzenia w Umagu:



Croatia Open – tenisowy turniej z cyklu ATP na kortach ziemnych



Sepomaia viva – trzydniowy festiwal antyku odbywający się w sierpniu podczas którego spróbować można antycznych dań, zobaczyć legionistów czy gladiatorów jak też zatańczyć tańce antyczne. Impreza ta chce wyczulić społeczeństwo pod kątem popularyzacji kultury.